Delovni oder pride prav v marsikateri situaciji

Delovni oder pride prav v marsikateri situaciji

Pred nekaj leti sva se s fantom odločila, da bi bilo dobro zamenjati fasado na hiši. Ker nisva imela toliko denarja prihranjenega sva seveda se odločila, da bova to naredila sama. Čim vpleteš neke delavce je seveda to lahko zelo hitro velik strošek. Ravno zato sva se odločila, da bova za to poskrbela sama oziroma da bova prosila prijatelja ali 2 za pomoč. Hvala bogu sva imela nekaj prijateljev, ki se na to spoznajo in so nama tudi lahko dobro svetovali. Ko smo se lotili dela je en izmed prijateljev prinesel delovni oder. Rekel je, da brez tega definitivno ne bomo morali delati in da je delovni oder res najpomembnejši del. Bila sva res zelo vesela, ko sva to videla, saj na to ne bi nikoli pomislila. Delovni oder je prišel res prav, saj smo lahko prišli do čisto vsakega, kotička hiše brez kakršnega koli problema, hkrati pa smo skrbeli za varnost vsakega posameznika. Varnost je definitivno v tem primeru na prvem mestu in res nismo želeli kogarkoli ogrožati. Delovni oder je poskrbel tako za praktičnost kot tudi za varnost.

Na koncu smo seveda delo opravili zelo hitro in s fantom nisva pričakovala, da bo to tako hitro končano. Delovni oder je bil ravno tisti, ki je omogočil to, da je delo potekalo brezhibno in hitro. Na koncu sva se seveda zahvalila vsem prijateljem, ki so nama pomagali, saj so ravno oni tisti, ki so nama omogočili to, da je bilo delo opravljeno hitro in pa zelo dobro. Delovni oder sva le povrnila prijatelju ter se mu še enkrat zahvalila za pomoč. Vsi so bili zelo veseli, da so nama lahko pomagali in da smo lahko rešili zahtevo z minimalnimi stroški. Vsi so se seveda strinjali, da je včasih taka zadeva lahko zelo draga in da si lahko pomagamo en drugemu, če je to le možno. V tem primeru je bilo to možno in ravno zato sta neskončno hvaležna.…

Vadba na prostem in hujšanje

Pa sem prišla v ta leta, ko so se mi kilogrami začeli nabirati. Ko sem to videla, sem bila nesrečna in žalostna. Ni bilo pomembno, kaj sem počela in kaj sem jedla, občutek je bil isti. Kar nekaj časa sem se s tem občutkom bojevala, kajti nisem mogla verjeti, da bom sedaj morala jesti manj in več gibati. Nisem človek, ki obožuje šport. V bistvu se nikoli nisem preveč ukvarjala s športom. Imela sem vedno občutek, da sem potem še bolj utrujena. Sedaj pa sem videla, da bo vadba na prostem edina rešitev zame, da se kilogrami ne bodo prehitro nabirali. 

Ko sem šla na sprehod, sem videla, da pri nas v parku lahko izvajamo vadbo na prostem. Najprej mi je vse skupaj bilo smešno in prvič, ko sem šla tja, mi je bilo tudi nerodno. Kaj bodo rekli ljudje, da sedaj tukaj telovadim. Potem pa sem kar hitro videla, da nisem edina. Prišli so tudi drugi. Tako mi je vadba na prostem postala všeč, ker sem spoznala ženske, ki imajo podobne težave, kot pa jaz sama. Tako smo postale prave prijateljice in si med seboj pomagale. Delile smo si različne nasvete, pomagale pri različnih vajah. Tako zelo mi je postala vadba na prostem všeč, da sem komaj čakala, da zaključim službo in grem telovadit. 

Ko sem razmišljala za nazaj, mi je bilo žal samo to, da že prej nisem začela z vadbo. Lahko rečem, da se mi je življenje spremenilo, odkar telovadim. Če bi komu svetovala, ki mora začeti telovaditi, pa ne ve kako, bi mu svetovala, da je lahko vadba na prostem enostavna rešitev. Ljudje smo družabna bitja in imamo tudi podobne težave. Tako nas lahko vadba na prostem združuje in lahko si izmenjujemo nasvete. Lahko pa samo enostavno telovadiš na prostem in ne v zaprtem prostoru. Glavno, da je zdravje na prvem mestu. 

Vadba na prostem in hujšanje

Selitev je definitivno zelo stresna situacija

Nekaj časa nazaj je moj fant izrazil željo, da bi začel delati v tujini. Načeloma sem se tega res zelo veselila, a hkrati nisem vedela, če je popolnoma prepričan v to. To je seveda pomenilo, da smo se morali preseliti na čisto drugi konec države. To seveda pomeni, da bo za sabo pustil čisto vse, kar je do sedaj poznal. Ko sem mu to nekako obrazložila, je spet začel razmišljati in kar naenkrat je bil v dvomih. Seveda tega nisem želela povzročiti, a hkrati sem se morala prepričati, če se sploh zaveda, v kaj se spušča. Ravno, zato je bila selitev za naju res zelo stresna, saj si nisva predstavljala, kako nama bo. Jaz sem načeloma takšno selitev že dala čez in vem približno kako je in tudi vem, da vsaj zame to ni bilo lahko. Sedaj pa je seveda na njemu, da se on odloči, ali je pripravljen narediti ta korak ali ne.

Jaz sem nekaj takšnega že dala skozi naravno, zato sem ga želela opozoriti, predvsem pa ga vprašati, če si to res želi. Nekaj časa je moral še res razmišljati o temu, zato da se je potem sprijaznil s tem, da je življenje takšno. Ne bo šlo vedno tako po planih, kot smo si vsi predstavljali in pot nas lahko zanese marsikaj. Ko se je tega nekako zavedal, mu je bila selitev definitivno lažja. Kljub temu, da še nismo bili popolnoma prepričani, ali se bomo selili ali ne. Dolgo časa smo iskali stanovanje in potem smo eno tudi našli. Potem pa je bil drugi problem in to je ta, kako bomo vse stvari prenesli na drugo stran države. Seveda smo morali naročiti nek kombi in pa seveda dodatno pomoč. Tako smo seveda vse stvari prenesli iz ena strani na drugo stran, brez kakršnihkoli problemov. In seveda vse je šlo v ena kosu.

Potem pa sem morala vse dati spet na svoje mesto, saj se ne bo samo postavilo tam, kjer mora biti. Selitev je res en velik stres. Včasih je to dobro stvar, včasih pa nas lahko precej uniči.

Selitev je definitivno zelo stresna situacija

Smrad v kopalnici in pregled odtokov

Kako neprijeten vonj? Zakaj je pri babici v kopalnici tako neprijeten vonj, sem se začela spraševati, ko sem bila v njeni kopalnici. Ko sem babico vprašala, ali ima pogosto kopalnica takšen vonj, mi je povedala, da ga prej ni imela nikoli. Sedaj pa opaža, da je vonj res močan in sama ne ve, zakaj bi bilo temu tako. 

Tudi jaz nisem vedela, zakaj je v kolanici tako neprijeten vonj. Zato sem poklicala mojega moža in mu povedala, da nekaj v babičini kopalnici ni v redu. Mož mi je rekel, da se bo še isti dan po službi zapeljal do babice in preveril, zakaj je temu tako. Čez nekaj ur me je klical in mi povedal, da je ugotovil, da so problem odtoki in da bi bilo potrebno naročiti pregled odtokov. Ker sama nisem vedela, kam bi morala poklicati, še manj pa je vedela babica, je to uredil moj mož. 

Šele, ko bodo strokovnjaki naredili pregled odtokov, se bo videlo, zakaj ima kopalnica takšen vonj. 

Smrad v kopalnici in pregled odtokov

Ko je minilo nekaj dni, me je poklicala babica in povedala, da so naredili pregled odtokov in da so ji povedali, da ima delno zamašene odtoke. Tako se je odločila za čiščenje. Sedaj ne bi smelo več smrdeti v kopalnici. Komaj sem čakala, da jo obiščem in preverim, če je smrad v kopalnici res izginil. Ko sem prišla do nje, sem šla najprej v kopalnico in smrada ni bilo več. Še dobro, da smo lahko rešili na ta način, ker če ne bi pravočasno naredili pregled odtokov, bi se lahko zgodilo, da bi se odtoki popolnoma zamašili. To pa bi bila velika težava. Tako smo rešili pravočasno, kajti pregled odtokov je pokazal delno zamašitev in strokovnjaki so to uredili. Cevi v kopalnici so sedaj čiste, kopalnica pa nima več tistega groznega smrdečega vonja. Odtoki bodo sedaj nekaj časa v redu. …

Točkovni snegolovi so ključen faktor za zagotavljanje varnosti strehe

Nekaj časa nazaj, nas je doma čakalo pomembno delo za našo hišo. To pa je bilo menjava strešne kritine. To delo pa je bilo potrebno opraviti, ker je bila streha naše hiše že kar stara, ter smo zaradi varnosti morali počasi že zamenjati strešno kritino. Ker pa smo imeli s tem delom že nekaj izkušenj, pa smo se odločili, da bomo to opravili kar sami, ter tako prihranili tudi nekaj denarja, ki bi ga morali plačati za delo.

Tako pa je bilo postavljanje strešne kritine zelo enostavno. Morali pa smo poskrbeti tudi za zaščito strehe pred snegom, oziroma za varnost, da ne bi sneg padal dol z hiše.

Tako pa so se zato na strešno kritino morali postaviti še Točkovni snegolovi. Te pa se je postavilo na posamezne strešnike, na vsake toliko razdalje, kar pa je ključno, da se lahko zaščitimo pred snegom. Tako imajo Točkovni snegolovi to funkcijo, da ko zapade sneg in se ta nabere na strehi, da ga Točkovni snegolovi zaustavijo. To pa nam potem zagotovi, da sneg, ko zmrzne, ne bi zdrsel po strehi, ter začel padati preko roba strehe, saj bi lahko to padlo komu na glavo, kjer pa bi lahko prišlo do poškodbe.

Točkovni snegolovi so ključen faktor za zagotavljanje varnosti strehe

Točkovni snegolovi pa so imeli še to prednost, da so zelo minimalistični. Tako pa nam ti niso vplivali na izgled strehe, tako da je bilo vse skupaj estetsko še vedno zelo lepo, kar pa je bil tudi naš cilj, saj nam je bilo pomembno, kako bo izgledala naša nova streha.

Vso delo pa smo nato zaključili v dveh dneh, tako da se nismo kaj dosti mučili s tem, kar pa smo tudi pričakovali, saj smo do sedaj sodelovali pri pokrivanju že kar nekaj streh, tako da smo točno vedeli, kaj delamo in s čim imamo opravka, kar pa nam je prihranilo denar.…

Restavracija in praznovanje rostnega dne

Restavracija in praznovanje rostnega dne

Vsako leto sem rojstni dan praznovala doma, letos pa se je odločila drugače. Najbolj me je motilo to, ko sem praznovala doma, da sem morala večina vse postoriti sama, tako sem zvečer bila utrujena od dela, nisem pa doživela tistega sproščenega praznovanja. Tako je letos prišla na vrsto restavracija v katero sem rada zahaja vedno, ko sem želela kaj dobrega pojesti. Seveda sem morala naprej poklicati, če sprejemajo večje skupine ljudi. Kako sem bila vesela, ko so mi potrdili in rezervirali sobotno popoldne, ker sem vedela, da bom končno lahko praznovala in se v miru posvetila moji družini, prijateljem in darilom. 

Ko je prišla ta sobota in sem prišla restavracijo, sem videla, kako lepo so zaposleni vse pripravili. Restavracija je bila v tistem delu, ko smo imeli rezervacijo okrašena. Nisem mogla verjeti, ker tega nisem naročila. To je bil končno dan, ko sem jaz praznovala tako, kot sem si želela. Tako sem se lahko pogovarjala z gosti, bilo je polno smeha in dobre volje. Ker je bila restavracija precej velika, sem tudi zaplesala. Takšno praznovanje si želim vsako leto, to sem povedala tudi zaposlenim v restavraciji. Če bi lahko, bi že rezervirala za drugo leto. 

Ker je restavracija res lepa, natakarji so prijazni, hrana pa je vrhunska, ne vem, zakaj človek ne bi praznoval prav tukaj. Sedaj sem prepričana, da ne bom več praznovala doma, ker doma ni tako dobro, kot pa je pri njih. Restavracija ti pričara drug občutek, imaš občutek, da si pomemben in da lahko uživaš svoj dan. Doma pa sem bila vedno tista, ki je morala za vse poskrbeti sama. Ni mi bilo težko plačati prazovanja, ker sem se imela res lepo. Lahko rečem, da mi je tudi sama restavracija pričarala lep spomin. 

Naj bo vaša izbira restavracija, ko se odločate ali boste praznovali rojstni dan doma ali kje drugje. …

Kolonoskopija samoplačniško lahko pripomore k zgodnjemu odkrivanju težav

Kolonoskopija samoplačniško lahko pripomore k zgodnjemu odkrivanju težav

Samoplačniška kolonoskopija je postopek, ki omogoča zdravniku pregled celotnega debelega črevesa. Postopek se izvaja s pomočjo kolonoskopa, tanke in prožne cevi z majhno kamero na koncu. Samoplačniško izvedena kolonoskopija, omogoča hitrejše termine preiskave brez dolgega čakanja in bolj individualen pristop. Kljub temu pa je treba vedeti, da stroški samoplačniške storitve niso kriti s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja in jih mora pacient poravnati sam. Priprava na postopek vključuje dieto ter odvajala za čiščenje črevesja dan pred posegom. Med postopkom je pacient pod sedacijo, kar pomeni lažjo anestezijo, zaradi katere bolnik med preiskavo spi in ne čuti bolečine. Kolonoskopija samoplačniško traja od 30 do 60 minut. Samoplačniška kolonoskopija je ključna pri preventivi in zgodnjem odkrivanju raka na debelem črevesu – ene najpogostejših vrst raka v Sloveniji. Omogoče tudi odkrivanje različnih sprememb kot so polipi ali divertikuli. Po posegu se lahko pojavi blago nelagodje v trebuhu, vendar se stanje hitro izboljša. Dieta po posegu je lahko prebavljiva, brez ocvrte in začinjene hrane. Ko govorimo o samoplačniški kolonoskopiji, je pomembno razumeti njen pomen in koristi, ki jih prinaša. Kljub stroškom, ki jih postopek prinaša, je to majhna cena za zdravje in dobro počutje. Za konec dodajmo še to: ne bojte se pregleda! Kolonoskopija sicer ni najprijetnejše opravilo, a je ključno orodje v boju proti raku na črevesju.

Čeprav se mnogi ljudje bojijo postopka, je kolonoskopija samoplačniško vsekakor vredna razmisleka. Ta oblika preiskave omogoča zgodnje odkrivanje težav, ki bi lahko prerasle v resnejše zdravstvene zaplete. Vse prednosti in slabosti samoplačniške kolonoskopije morate skrbno pretehtati, da boste lažje sprejeli odločitev ali je ta postopek primeren za vas. Pogovorite se z zdravnikom o vaših možnostih. Kljub stroškom pa ne smemo pozabiti na številne koristi tega posega – hitrejše termine, individualen pristop in najpomembnejše – možnost zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu ter drugih sprememb kot so polipi ali divertikuli. Poleg tega obstajajo različne metode financiranja samoplačniških storitev, ki olajšajo breme stroškov za paciente. Te metode lahko vključujejo plačilne načrte ali druge vrste finančne pomoči. Pacienti pogosto poročajo o izboljšani kakovosti življenja po tem posegu, saj jim pomaga pri odpravljanju nelagodja in boleče simptome ter jim daje mir glede njihovega zdravstvenega stanja. Naj na koncu poudarimo še enkrat – ne bojte se tega postopka! Kolonoskopija je ključno orodje v boju proti raku na črevesu in skrb za vaše zdravje je najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite zase.

V kolikor se odločite za kolonoskopijo samoplačniško, vam bo ta omogočila takojšen dostop do rezultatov in omogočila hitro ukrepanje v primeru potrebne nadaljnje obravnave. To je še posebej pomembno pri zgodnjem odkrivanju raka na debelem črevesu, kjer lahko hitra diagnoza in zdravljenje bistveno izboljšata prognozo. Prav tako se boste lahko dogovorili za termin, ki vam najbolj ustreza, kar pripomore k manj stresnemu obisku in izkušnji. Na splošno je koristnost tega postopka velika, saj omogoča individualizirano obravnavo in skrajšanje čakalnih dob. Seveda pa je potrebno vedeti, da so stroški resnejše bolezni pogosto precej višji kot stroški preventivne diagnostike.

Čeprav se morda zdi, da je kolonoskopija samoplačniško dražja možnost, je treba upoštevati dolgoročne koristi in prihranke, ki jih prinaša. Ta postopek vam ne le omogoča takojšen dostop do rezultatov in hitro ukrepanje v primeru odkritja bolezni, ampak tudi izboljšuje vaše možnosti za uspešno zdravljenje. Osebna izbira termina pa pripomore k udobnejši izkušnji brez nepotrebnega stresa. Pravočasna diagnoza raka na debelem črevesu lahko bistveno spremeni potek bolezni in možnosti za okrevanje. Tako se s preventivnim pregledom lahko izognete dolgotrajnemu zdravljenju in visokim stroškom, ki bi nastali v primeru resnejše bolezni.…

Tinitus in šumenje v ušesih

Tinitus pomeni:

  • šumenje,
  • piskanje,
  • ropotanje,
  • in drugi zvoki v ušesu.

Kdorkoli je to že doživel, dobro ve, kako nadležna stvar je to in da se bolj občuti zvečer, ko ležemo v posteljo. Pravijo, da lahko tinitus mine sam od sebe, le da pri nekarih lahko traja mesece ali leta. 

Pa si poglejmo, zakaj se tinitus lahko pojavi:

  • povezano je lahko z staranjem in izgubo sluha,
  • lahko imamo zamašen sluhovod,
  • seveda vpliva tudi hrup,
  • nekatera zdravila,
  • določene nevrološke bolezni,
  • poškodbe glave in vratu,
  • lahko imamo pomanjkanje vitamina B12,
  • depresija 
  • ankcioznost.

Kar nekaj vzrokov je, zakaj se nam lahko pojavi tinitus in prav je, da obiščemo zdravnika, da on razišče, kje bila lahko bila pri vas težava, da se vam je pojavil tinitus. Sama sem žal šla skozi to obdobje in pri zdravnici naletela na neprijetno situacijo. Pregledala mi je ušesa in rekla, da to ni nič takega in da bo tinitus minil. No, pri meni ni bilo tako in še danes je tinitus prisoten, le da nisem šla ponovno do zdravnika, ker enostavno nisem upala. 

Tinitus in šumenje v ušesih

Sama sem se enostavno odločila, da na tinitus pozabim. Kajti to je bila edina rešitev, da me ni več skrbelo. Tako sem si razložila zadevo po svoje in se z tem ne obremenjujem več. Pridejo še dnevi, ko je tinitus močnejši in me enostavno zmoti, drugače pa nanj skušam pozabiti. Je pa res, da je to res neprijetna zadeva in zdravniki bi jo morali jemati malo bolj resno. Tako nihče ne razume ljudi, ki imajo tinitus, kako je lahko to obremenjajoče. Če ga enkrat imaš, šele potem razumeš, kako nadležna stvar je to. Glavno je to, da tinitus le redko pomeni nevarno bolezen, je pa res, da je težko s tem živeti, če se ne sprijazniš. To šumenje v ušesih te lahko izčrpa in naredi nervoznega. …

Za moj okrasni vrt skrbi robotska kosilnica, ki sem jo dobila za rojstni dan

Mogoče ni najbolj romantično darilo, da za rojstni dan dobiš orodje. Vendar jaz sem bila tega darila zelo vesela. To je robotska kosilnica, ki je bila namenjena za moj okrasni vrt ob hiši. Imela sem namreč veliko veselje do urejanja zelenice. Speljala sem različne poti iz kamna in sestavila mozaike. Ob tej poti so bile nasajene različne rože iz celega sveta. Ob rožah je bila speljana manjša fontana ob kateri so bili razni grmi v različnih barvah. Okoli vseh teh grmov in rož pa je bila trava. Ta je bila nekoliko dvignjena od tal in brez plevela.

Za moj okrasni vrt skrbi robotska kosilnica, ki sem jo dobila za rojstni dan

S travo sem v bistvu imela največ dela, da se jo oskrbovala na način, da je bila ves čas zelena in da se ni zarasel plevel. Zato sem bila darila, kot je robotska kosilnica, zelo vesela. Najprej sem imela precej dela, da sem začrtala poti, kjer sem želela, da se vsak dan opravlja košnja. V program sem vstavila nekoliko višjo travo, ker nisem želela, da robotska kosilnica pokosi travo do tal, ker se potem na nekaterih delih posuši. Če pokosimo travo čisto do tal, predvsem tam, kjer so klanci, je trava lahko čez poletje čisto suha. Ko je robotska kosilnica opravila prvi dan košnje, sem bila navdušena. Lepo se je izognila drevesnicam in rožam ter pokosila do kamnite poti. Ker sem prihranila na času, sem se lahko več posvetila negi rožam in obrezovanju grmičevja. Grme sem namreč oblikovala v razne podobe živali. Imela sem slona, ptice, medveda, konja in psa.  Med rožami so prevladovale orhdideje.

Želim pa si vzgojiti lotosov cvet na svojem ribniku. Zelo sem vesela, da robotska kosilnica vsak dan opravlja svoje delo. Enostavno jo čistim in vzdržujem. Ko se sprazni, gre do svoje polnilne postaja in se napolni. Moj vrt izgleda čudovito, lepo pokošena trava in prekrasne cvetoče rože.…

Za moj okrasni vrt skrbi robotska kosilnica, ki sem jo dobila za rojstni dan

Mogoče ni najbolj romantično darilo, da za rojstni dan dobiš orodje. Vendar jaz sem bila tega darila zelo vesela. To je robotska kosilnica, ki je bila namenjena za moj okrasni vrt ob hiši. Imela sem namreč veliko veselje do urejanja zelenice. Speljala sem različne poti iz kamna in sestavila mozaike. Ob tej poti so bile nasajene različne rože iz celega sveta. Ob rožah je bila speljana manjša fontana ob kateri so bili razni grmi v različnih barvah. Okoli vseh teh grmov in rož pa je bila trava. Ta je bila nekoliko dvignjena od tal in brez plevela.

Za moj okrasni vrt skrbi robotska kosilnica, ki sem jo dobila za rojstni dan

S travo sem v bistvu imela največ dela, da se jo oskrbovala na način, da je bila ves čas zelena in da se ni zarasel plevel. Zato sem bila darila, kot je robotska kosilnica, zelo vesela. Najprej sem imela precej dela, da sem začrtala poti, kjer sem želela, da se vsak dan opravlja košnja. V program sem vstavila nekoliko višjo travo, ker nisem želela, da robotska kosilnica pokosi travo do tal, ker se potem na nekaterih delih posuši. Če pokosimo travo čisto do tal, predvsem tam, kjer so klanci, je trava lahko čez poletje čisto suha. Ko je robotska kosilnica opravila prvi dan košnje, sem bila navdušena. Lepo se je izognila drevesnicam in rožam ter pokosila do kamnite poti. Ker sem prihranila na času, sem se lahko več posvetila negi rožam in obrezovanju grmičevja. Grme sem namreč oblikovala v razne podobe živali. Imela sem slona, ptice, medveda, konja in psa.  Med rožami so prevladovale orhdideje.

Želim pa si vzgojiti lotosov cvet na svojem ribniku. Zelo sem vesela, da robotska kosilnica vsak dan opravlja svoje delo. Enostavno jo čistim in vzdržujem. Ko se sprazni, gre do svoje polnilne postaja in se napolni. Moj vrt izgleda čudovito, lepo pokošena trava in prekrasne cvetoče rože.…