18.04.2024
 

 

   
  Εκδήλωση και συναυλία για Ημέρα Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

 

Στις 28.1.2024, παρουσία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας τελετή για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

 

Η τελετή ξεκίνησε με Ασκαβά (επιμνημόσυνη δέηση) από το Ραβίνο της ΙΚΘ Σοφολογιότατο Izhak Dayan και ακολούθησε η χορωδία της ΙΚΘ με τους ψαλμούς του Δαυίδ.

 

Στην συνέχεια στο βήμα προσήλθε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. κ. George J. Tsunis, ο οποίος τόνισε:

 

 

«Πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, που κάποτε ήταν γνωστές ως η μητέρα του Ισραήλ για τον ακμάζοντα εβραϊκό πληθυσμό τους βίωσαν την καταστροφή σχεδόν ολόκληρης της κοινότητας. Περίπου το 98% δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της φρικτής περιόδου. Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη τους και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να μην τους ξεχάσουμε.

 

Το κτίριο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, σε αυτήν την πόλη τους επόμενους μήνες είναι μια τρανή απόδειξη αυτής της δέσμευσης. Αυτό το Μουσείο δεν θα χρησιμεύσει μόνο ως τόπος μνήμης για όσους χάθηκαν, αλλά θα είναι ένας εκπαιδευτικός φάρος που θα επιμορφώνει τις μελλοντικές γενιές για τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος και τους κίνδυνούς που προκύπτουν όταν αγνοούμε ή ανεχόμαστε το μίσος και τη μισαλλοδοξία που υπάρχει γύρω μας.

 

Θα σταθεί ως σύμβολο του συλλογικού μας όρκου «ποτέ ξανά»

 

Η προστασία του εβραϊκού πολιτισμού και των ιστορικών τόπων Εβραϊκής παρουσίας υπερβαίνει την απλή πράξη της διατήρησης. Είναι μια πράξη περιφρόνησης απέναντι σε όσους επιλέγουν σε όσους επιδιώκουν να σβήσουν την ιστορία ενός λαού και την ύπαρξή του. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος και το πάρκο στην Πλατεία Ελευθερίας επειγόντως.

 

Αγαπητοί μου, ένας από τους αγαπημένους μου στωικούς είναι ο Επίκτητος ο οποίος μίλησε για συνειδητές επιλογές. Κάθε μέρα κάνουμε συνειδητές επιλογές. Ξέρουμε ποιο είναι το σωστό και πιο είναι το λάθος.

 

Και με όλο τον σεβασμό θα πω ότι υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία μπορούμε να κάνουμε  χώρους στάθμευσης. Αλλά υπάρχει μόνο ένα μέρος όπου μπορούμε να δεσμευτούμε να κλείσουμε σωστά την πληγή για να τιμήσουμε σωστά αυτούς που χάθηκαν και πρέπει να είναι εδώ. Επειδή το ήθος μας, το φιλότιμό μας, το απαιτεί από τον ίδιον μας τον εαυτό.  καυσίμου μας απαιτούσε.

 

Αυτές δεν είναι τοποθεσίες που είναι μέρη Εβραϊκής Κληρονομιάς. Αποτελούν μέρη της παγκόσμιας κληρονομιάς και αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Το να είμαστε μάρτυρες σήμερα δεν σημαίνει απλώς να θυμόμαστε το παρελθόν απαιτεί από εμάς να δράσουμε τώρα ενάντια στο μίσος, στο μίσος κάθε μορφής, στον αντισημιτισμό και σε κάθε είδος διάκρισης.».

 

Ακολούθως ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Noam Katz σημείωσε:


περισσότερα...
 
     
   
  Εκδήλωση και συναυλία για Ημέρα Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Το ίδιο βράδυ, 28.1.2024, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., έλαβε χώρα εκδήλωση στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀμερικῆς, υπέρτιμος καί έξαρχος Ὡκεανῶν, Ἀτλαντικοῦ τε καί Εἱρηνικοῦ, κ. Ἐλπιδοφόρος.

 

 

Στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε τμήμα των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο `Τα τραγούδια του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων` από την σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, το μουσικό σύνολο Pellegrinaggio al levante Ensemble και μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

 

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκαν αρχικά ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. George J. Tsunis, που υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τη σημαντικότητα του Μουσείου Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος  της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Λάζαρος Σεφιχά μίλησε για τον  Σεβασμιώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀμερικῆς, κ. Ἐλπιδοφόρο και τον πρώην Δημάρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη οι οποίοι ανακηρύχθηκαν  επίτιμα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

 

 

Ο κ. Γ. Μπουτάρης ευχαρίστησε την ΙΚΘ για την τιμή που του έκανε και συνέχισε λέγοντας:

 

«Το Ολοκαύτωμα είναι και δική μας ιστορία, ήταν Έλληνες Εβραίοι τα θύματα των Ναζί …. .Το Ολοκαύτωμα στέρησε από τη Θεσσαλονίκη το μέλλον της», Τόνισε δε τη σημειολογία του γεγονότος ότι δηλαδή η εκδήλωση φιλοξενείται στο πανεπιστήμιο της πόλης, που χτίστηκε πάνω στο εβραϊκό νεκροταφείο.

 

Κατά την απονομή των τιμητικών διακρίσεων ο πρόεδρος της ΙΚΘ και του ΚΙΣΕ, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ανέφερε πως «ο Γιάννης Μπουτάρης είναι μοναδικός για αυτό θα μείνει στην ιστορία. Όταν οι άλλοι φοβόντουσαν, ο Γιάννης Μπουτάρης έλεγε την αλήθεια», ενώ χαρακτήρισε ηγέτη και φίλο τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής».

 

Ο Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀμερικῆς, κ. Ἐλπιδοφόρος μίλησε αρχικά με θερμά λόγια για τον τίτλο του επίτιμου μέλους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που του απενεμήθη και στη συνέχεια ενέπνευσε το κοινό με την ομιλία του, η οποία είναι διαθέσιμη ολόκληρη εδώ: 

Oμιλία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου

 

Σε αυτή μεταξύ άλλων τονίζονταν:


περισσότερα...
 
     
   
  Δελτίο τύπου: Έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

 

20/12/2023

 

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι την Τρίτη 19.12.2023 το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και oι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσαν την Α/Α 899557/2023 οικοδομική άδεια ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας.

 

Υπενθυμίζεται ότι την αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου έχουν αναλάβει τα αρχιτεκτονικά γραφεία Π. Μακρίδης & Συνεργάτες (Ελλάδα), EK A Efrat Kowalsky Architects (Ισραήλ) και  Heide & von Beckerath Architects GbR (Γερμανία) τα οποία έχουν πλαισιωθεί από καταξιωμένους μελετητές.

 

Οι εταιρίες Σαμαράς & Συνεργάτες και Hill International υποστηρίζουν το έργο ως Project Managers με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

 

Η έκδοση της οικοδομικής άδειας ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια.

 

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει πάντα την έμπρακτη υποστήριξη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και του κ. Παναγιώτη Πικραμένου. Η χρηματοδότηση  της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)  καθώς και του Δρ. ¶λμπερτ Μπουρλά μέσω του Genesis Prize Foundation είναι καταλυτικής σημασίας για την ολοκλήρωση του έργου.

 

Με τιμή,

Δαυίδ Σαλτιέλ

 

Πρόεδρος Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος

Πρόεδρος Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος

Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

 


περισσότερα...
 
     
   
  ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

Στο πλαίσιο της πράξης «Ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος: Ιώσηπος» με Κωδικό ΟΠΣ 5102975 και για το 2ο υποέργο «Προστιθέμενη αξία στην πράξη» που υλοποιείται με αυτεπιστασία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τον οριστικό πίνακα αξιολόγησης για την κατηγορία Β. Υποστηρικτικό Προσωπικό, βάσει της από 13.10.2023 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή συνεργάτη για την κατηγορία Β. Υποστηρικτικό Προσωπικό (Απόφαση αρ. πρωτ. 6776).


περισσότερα...
 
     
   
  ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

Στο πλαίσιο της πράξης «Ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος: Ιώσηπος» με Κωδικό ΟΠΣ 5102975 και για το 2ο υποέργο «Προστιθέμενη αξία στην πράξη» που υλοποιείται με αυτεπιστασία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τον προσωρινό πίνακα αξιολόγησης, βάσει της από 13.10.2023 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή συνεργάτη για την κατηγορία Β. Υποστηρικτικό Προσωπικό (Απόφαση αρ. πρωτ. 6776).


περισσότερα...
 
     
   
  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

Θεσσαλονίκη 04/07/2023
Αρ. πρωτ. 4390
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
                                                                      
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ:
«ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΙΣ-ΡΑΗΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΙΩΣΗΠΟΣ»

Θεσσαλονίκη 13/10/2023

 

Αρ. πρωτ. 6776

 

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ:

 

«ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΙΩΣΗΠΟΣ»


Κατεβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος (.pdf)

 

Κατεβάστε εδώ τη σχετική αίτηση απασχόλησης (.docx)


περισσότερα...
 
     

 

   
  Εγκαίνια έκθεσης «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη»

 

Εγκαίνια έκθεσης

 

«Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» 

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

 

Εγκαινιάστηκε, το βράδυ του Σαββάτου 17.2.2024, η έκθεση  «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη.  


περισσότερα...
 
     
   
  Έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη»

Έκθεση
«Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η
Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχείο
Γ. Κωνσταντινίδη παρουσιάζουν την έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη
Θεσσαλονίκη» στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασ.
Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη).
Η έκθεση, με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου
και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια, παρουσιάστηκε
αρχικά στη Θεσσαλονίκη σε τρεις κύκλους: ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στο Εβραϊκό
Μουσείο Θεσσαλονίκης με θεματική την αστική κοινωνία και τον πολιτισμό· στη
συνέχεια, ο δεύτερος κύκλος, με αντικείμενο την εκπαίδευση και τον αθλητισμό,
παρουσιάστηκε στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης· ολοκληρώθηκε τον
Δεκέμβριο του 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το
εμπόριο και η επιχειρηματικότητα στην πόλη κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του
20ού αιώνα.
Στη συνολική παρουσίασή της και μεταφορά της στην Αθήνα, οι επισκέπτες και οι
επισκέπτριες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη των τελών του
19ου αιώνα και των αρχών του 20ού και να γνωρίσουν τους αστούς -Εβραίους και
Χριστιανούς- της πόλης μέσα από την κοινή τους παρουσία στον πολιτισμό, την
εκπαίδευση, τον αθλητισμό, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Τα τεκμήρια της
έκθεσης προέρχονται κυρίως από το εξαιρετικά πλούσιο αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη
και τις πολύτιμες συλλογές του Εβραϊκού μουσείου Θεσσαλονίκης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη, θα
πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00. Η έκθεση θα
διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου 2024 και θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα
και παράλληλες εκδηλώσεις.
Διάρκεια: 18/2/2024 – 20/4/2024
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 16:00, Σάββατο 10:00 – 15:00
Είσοδος Ελεύθερη
πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr

 

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη παρουσιάζουν την έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασ.Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη).

 

Η έκθεση, με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια, παρουσιάστηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη σε τρεις κύκλους: ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θεματική την αστική κοινωνία και τον πολιτισμό· στησυνέχεια, ο δεύτερος κύκλος, με αντικείμενο την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, παρουσιάστηκε στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης· ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα στην πόλη κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

 

Στη συνολική παρουσίασή της και μεταφορά της στην Αθήνα, οι επισκέπτες και οιεπισκέπτριες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού και να γνωρίσουν τους αστούς -Εβραίους και Χριστιανούς- της πόλης μέσα από την κοινή τους παρουσία στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται κυρίως από το εξαιρετικά πλούσιο αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδηκαι τις πολύτιμες συλλογές του Εβραϊκού μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου 2024 και θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Διάρκεια: 18/2/2024 – 20/4/2024

 

Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 16:00, Σάββατο 10:00 – 15:00

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr


περισσότερα...
 
     
   
  Επίσκεψη της νέας Πρέσβεως της Αυστρίας στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

 

Στις 02.02.2024 ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ υποδέχθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την νέα Πρέσβη της Αυστρίας Mrs. Gerda Vogl, η οποία συνοδεύονταν από την Επίτιμη Πρόξενο της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη, κα Έβελυν Παπαδοπούλου. Η κυρία Vogl και η κυρία Παπαδοπούλου ξεναγήθηκαν από την Επιστημονική Υπεύθυνη του Μουσείου, Δρα Ξένια Ελευθερίου, στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και δήλωσαν εντυπωσιασμένες από τα εκθέματα και ιδιαίτερα από την περιοδική έκθεση «Θεσσαλονικέων Συναγωγές: ¶γνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας» και την νέα ψηφιακή εφαρμογή του Μουσείου με τίτλο:   «Αναζητώντας τα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη».

Στη συνέχεια η Πρέσβης της Αυστρίας επισκέφτηκε τα γραφεία της ΙΚΘ, όπου ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Κοινότητα και ειδικότερα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σημαντικά πρότζεκτ όπως η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος.


περισσότερα...
 
     
   
  Μεσεγγυούχοι και Δοσίλογοι και το τέλος της εβραϊκής επιχειρηματικότητας

 

Την Τετάρτη 31/1/2024 παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στην Αριστοτέλους το νέο βιβλίο του συγγραφέα και ερευνητή Δρος Γιάννη Καραντζόγλου με τίτλο Μεσεγγυούχοι και Δοσίλογοι και το τέλος της εβραϊκής επιχειρηματικότητας, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

 

Το βιβλίο παρουσίασαν οι ακαδημαϊκοί ιστορικοί Μαρία Καβάλα και Στράτος Δορδανάς, η συγγραφέας Βεατρίκη (Μπέττυ) Σαΐας-Μαγρίζου, ο συγγραφέας Σάκης Μουμτζής, καθώς και ο συγγραφέας του ιστορικού δοκιμίου. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας.

 

Ο Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κύριος Λάζαρος Σεφιχά, προλόγισε το βιβλίο σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στα πρώτα ελάχιστα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου υπήρχε ένα αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης. Δυστυχώς, αυτό το αίτημα σταδιακά αποδυναμώθηκε. Η σιωπή που επικράτησε στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης ήταν μια συνειδητή επιλογή, που διαμόρφωσε αυτό που στις μέρες μας περιγράφεται από τους ερευνητές με την λέξη “Μνημοκτονία”. Ο Γιάννης Καρατζόγλου επανέρχεται με στοιχεία. Μιλάει με ονόματα. Αυτή η συμβολή του βιβλίου είναι πολύ σημαντική, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές η σιωπή προστατεύει τους πραγματικούς ενόχους».


περισσότερα...
 
     
   
  Εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Θεσσαλονικέων Συναγωγές. ¶γνωστες πτυχές της Τοπικής Ιστορίας»

Στις 24.1.2024 πραγματοποιήθηκαν στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Θεσσαλονικέων Συναγωγές. ¶γνωστες πτυχές της Τοπικής Ιστορίας», που εντάσσεται στο πλαίσιο των φετινών δράσεων για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ισαάκ Σαλτιέλ καλωσόρισε τους προσκεκλημένους. Χαιρετισμό απηύθυναν ο κύριος Γεώργιος Νταλιάρης εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρου Καλαφάτη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Βούγιας και ο εκπρόσωπος του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεου, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Νακόπουλος.

 

Στη συνέχεια στο βήμα προσήλθε ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.


περισσότερα...
 
     
   
  Τμήματα επιτύμβιων στηλών από το παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο

Ακολούθως της ανακάλυψης τμημάτων επιτύμβιων στηλών που προέρχονται από το παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούνται στην πίσω πλευρά του Ι.Ν. της Παναγίας Αχειροποίητου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η συλλογή τους και η μεταφορά τους στο χώρου του Εβραϊκού Νεκροταφείου στο Δήμο Παύλου Μελά θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.
 
Σημειώνουμε ότι το παλαιό  Εβραϊκό Νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης καταστράφηκε το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, τροφοδοτώντας με μάρμαρα και τούβλα – ως οικοδομικά υλικά κάθε είδους κτίριο κατασκευάζονταν στη Θεσσαλονίκη ή στην ευρύτερη περιφέρειά της. 

 

Ακολούθως της ανακάλυψης τμημάτων επιτύμβιων στηλών που προέρχονται από το παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούνται στην πίσω πλευρά του Ι.Ν. της Παναγίας Αχειροποίητου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η συλλογή τους και η μεταφορά τους στο χώρου του Εβραϊκού Νεκροταφείου στο Δήμο Παύλου Μελά θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών. 

 

Σημειώνουμε ότι το παλαιό  Εβραϊκό Νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης καταστράφηκε το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, τροφοδοτώντας με μάρμαρα και τούβλα – ως οικοδομικά υλικά κάθε είδους κτίριο κατασκευάζονταν στη Θεσσαλονίκη ή στην ευρύτερη περιφέρειά της. 


περισσότερα...
 
     
   
   
Περισσότερες ειδήσεις__
 
    Copyright Jewish Community of Thessaloniki, Greece. All rights reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.